7 ST SKRÄDDARSYDDA UPPLEVELSE- och BOENDEPAKET HOS OSS PÅ PELLE ÅBERGSGÅRDEN MED VANDRING, CYKLING, PADDLING, RETREAT i olika kombinationer

Varje paket är beskrivet i detalj här, vänligen skrolla neråt :

  1. VANDRINGSPAKET LÄNGS VÄRLDSARVSLEDEN MED HELPENSION
  2. ELCYKELPAKET MED BOENDE I ATELJESTUGAN MED SJÄLVHUSHÅLL https://pelleabergsgarden.se/cykling/
  3. KAJAKPAKET MED BOENDE I ATELJESTUGAN MED SJÄLVHUSHÅLLhttps://pelleabergsgarden.se/paddling/
  4. KOMBINATIONSPAKET VANDRA och ELCYKLA MED HELPENSION
  5. RETREAT/ÅTERHÄMTNINGSPAKET MED HELPENSION
  6. ELCYKLA I NORDINGRÅ Klimatsmart helpensionspaket i samarbete med Lappudden
  7. VANDRA och CYKLA I NORDINGRÅ Klimatsmart helpensionspaket i samarbete med Lappudden Paket 1,4,5,6,7 finns beskrivet på denna sida, vänligen skrolla neråt.

Paket 1,4,5,6,7 finns beskrivet på denna sida, vänligen skrolla neråt.

  1. VANDRINGSPAKET LÄNGS VÄRLDSARVSLEDEN MED HELPENSION

Klimatsmart vandringspaket längs Världsarvsleden i pittoreska Nordingrå i hjärtat av Höga Kusten med 3 nätter, 2 vandringsdagar

Världsarvsleden i Nordingrå består av drygt 100 km vandringsled där du får uppleva den dramatiska landhöjningen. En vandringstur som erbjuder varierad terräng allt från vidunderliga utsiktsberg, varierad skog och åkermark med rik flora och fauna till mäktiga kustband med tydliga spår av inlandsisens krafter mitt i UNESCO:s världsarv.

I vårt kombinerade boende- och vandringspaket får du njuta av kulturarv och vandring och anpassa dina turer utifrån svårighetsgrad och intresse för dina turer. Vi befinner oss mitt i området och du har Världsarvsleden precis utanför dörren. Vi har förberett förslag på två dagsturer där personlig introduktion, karta samt ekologisk frukost, lunchpaket och middag i närliggande restaurang ingår samt boende för två personer på Pelle Åbergsgårdens ateljéstuga med hållbar profil.

Ankomst: Med tåg till Härnösand/ Kramfors samt bussfärd till Nordingrå med anslutning till vår gård i byn Björnås eller med egen bil.

Boende/ mat: Övernattning 3 nätter i vår ateljéstuga med magisk utsikt över Själandsklinten och kulturhistorisk koppling till konstnären Pelle Åberg. Du har en egen pentry i ateljéstugan där frukost- och lunchingredienser finns färdigt för Dig att tillreda. Middagen serveras i närliggande populära restaurangen Gårdsbutiken som har fått Whiteguide nomineringen flera år i följd. Andra kvällens middag kan du välja att åter njuta på Gårdsbutiken eller Friluftsmuseet Mannaminnes restaurang så länge de har öppet för säsongen.

Förslag på vandringsrutter: Dag 1: sträckan ca 11 km medel

Transport med Världsarvsbussen eller av värdparet till fiskeläget Bönhamn med fiskekapell, sjöbodar med sommarloppis och café. Du vandrar vidare mot Älgsjö och första toppturen till Älgsjöberget med magisk utsikt till Högbonden och Ulvön mm. Vandringen fortsätter vidare genom Edsätterfjärden där flera badplatser finns och sedan upp till Själandsklintens topp ( vilket du även njuter av som utsikt från boendet) med utsikt över hav, skogar och sjöar. Väl nedanför Själandsklinten väntar middagen på den populära restaurangen Gårdsbutiken och därefter en kort vandring direkt till ateljéstugan.

Dag 2: alt 1 medel ca 15 km

Du vandrar direkt från gården över berget till Friluftsmuseet Mannaminne och njuter av museet mångfaldiga utbud av kulturhistoria skapad av konstnären Anders Åberg vars pappa var Pelle Åberg. Vår gård finns b l a att beskåda som miniatyr på jordbruksmuséet på Mannaminne. Även en topptur väntar denna dag till Stortorget vars vy många har skådat av på TV 4 reklam de senaste åren. Därefter kan du välja att fortsätta en rundtur runt Ringkallen där b la en geologisk trappa finns att beskåda samt Sörleviken som ännu så länge är en smal havsvik men i framtiden förvandlas till en sjö.

Dag 2: alt 2 lätt/ medel ca 15 km

Start med transfer med Världsarvsbussen eller av värdparet till fiskebyn Barsta. Där kan du beskåda den gamla 1600 – tals fiskekapellet som är unika i området. Sedan en lättare vandring i Rotsidans naturreservat med blandning av skog och strand. Du kan avnjuta en skön lunchpaus med ett dopp i havet eller sittandes vid eldningsplatsen längs den kilometerlånga stranden med tydliga spår av landhöjningen och ett ständigt brusande hav. Turen fortsätter till Fällsvikshamn och tillbaka till Fällsvik där ett litet minimuseum om bygden finns samt en populär loppis på högsommartiden. Hemfärd längs vägen tillbaka till byn Björnås där en mäktig vy med Ringkallen med klapperfält högt upp ovanför den avlånga Sörleviken med den ångermanländska landskapet med kor och hästar.

Total vandringssträcka två dagar är 26 km.

PRIS: 3495 SEK per person

Ingår: Boende 3 nätter i ateljéstugan, 3 st frukostar med ingredienser färdigt i kylen; 2 dagars lunch- och fikaingredienser i kylen; 2 st middagar på närliggande restaurang, biltransport ut till start för vandring dag 1 och 2, kartmaterial. Tillkommer: Dryck till måltiderna, Entré till Mannaminne museum, Världsarvsledens bussfärd

4. KOMBINATIONSPAKET VANDRA OCH CYKLA MED HELPENSION

Klimatsmart kombinationspaket med vandring längs Världsarvsleden och en cykeldag i pittoreska Nordingrå i hjärtat av Höga Kusten med 3 nätter på Pelle Åbergsgården och 2 upplevelsedagar

Världsarvsleden i Nordingrå består av drygt 100 km vandringsled där du får uppleva den dramatiska landhöjningen. En vandringstur som erbjuder varierad terräng allt från vidunderliga utsiktsberg, varierad skog och åkermark med rik flora och fauna till mäktiga kustband med tydliga spår av inlandsisens krafter mitt i UNESCO:s världsarv. I vårt kombinerade boende- och vandringspaket får du njuta av kulturarv, vandring och cykling och anpassa dina turer utifrån svårighetsgrad och intresse för dina turer. Vi befinner oss mitt i området och du har Världsarvsleden precis utanför dörren och kuperade vägar att upptäcka Nordingrå med cykel. Vi har både elcyklar och vanliga cyklar.Vi har förberett förslag på två dagsturer där personlig introduktion, karta samt ekologisk frukost, lunchpaket och middag i närliggande restaurang ingår samt boende för två personer på Pelle Åbergsgårdens ateljéstuga med hållbar profil. Den dagen du väljer cykelturen kan du byta lunchpaket till en delikat lunch t ex på Norrfällsvikens rum och kök och avnjuta ett middagspaket istället.

Ankomst: Med tåg till Härnösand/ Kramfors samt bussfärd till Nordingrå med anslutning till vår gård i byn Björnås eller med egen eller hyrbil.

Boende/ mat: Övernattning 3 nätter i vår ateljéstuga med magisk utsikt över Själandsklinten och kulturhistorisk koppling till konstnären Pelle Åberg. Du har en egen pentry i ateljéstugan där frukost- och lunchingredienser finns färdigt för Dig att tillreda. Middagen serveras i närliggande populära restaurangen Gårdsbutiken som har fått Whiteguide nomineringen flera år i följd. Andra dagens middag kan du byta till en god lunch på Norrfällsvikens rum och kök och njuta av en middagspaket istället eller kan du välja att åter njuta på Gårdsbutiken eller Friluftsmuseet Mannaminnes restaurang så länge de har öppet för säsongen.

PRIS: 3995 SEK per person

Ingår: Boende 3 nätter i ateljéstugan, 3 st frukostar med ingredienser färdigt i kylen; 2 dagars lunch- och fikaingredienser i kylen; 2 st middagar på närliggande restaurang, kartmaterial, en dag med cyckel, hjälm. Tillkommer: Dryck till måltiderna, Entré till Mannaminne museum

5. RETREAT / ÅTERHÄMTNINGSPAKET I VÅR LUGNA OAS 1-5 personer i enkelrum

Du som söker det totala lugnet och naturnära läget med tid för dig själv och skräddarsydda aktiviteter som vandring, mindfullness.

Välkommen att njuta av rofylldhet med återhämtning i vår lugna oas! Du kan välja boende i vår ateljéstuga eller i vårt gårdshus där vi har 4 st dubbelrum. Vi tänker att denna paket passar till Dig som vill komma på egen hand eller ett sällskap på 4 personer där ni har varsitt rum i vårt gårdshus. Vi är mycket måna om att skräddarsy denna paket utifrån dig som kommer hit och vilka aktiviteter du vill kombinera med din vistelse. Helt generellt kommer vandring längs Världsarvsleden ingå i paketet som du har precis utanför dörren. Du kommer också ha möjlighet till guidade övningar som mindfullnes, reflektion, sinnesvandring några timmar per dag tillsammans med Mirja som arbetar som samtalscoach/ organisationskonsult med psykosyntes som grund. Personlig coaching kan du välja som ett tillägg om du känner ett behov av det. I vår närområde och mycket naturnära läge kan du verkligen uppleva tystnaden med naturens växlighet och dess rika djurliv. Du befinner dig mitt i Världsarvet. Detta paket anordnar vi årets alla årstider.

I paketet ingår: Boende 3 nätter i ateljéstugan eller i gårdshuset , 3 st frukostar med ingredienser färdigt i kylen; 2 dagars lunch- och fikaingredienser i kylen; 2 st middagar på närliggande restaurang eller på plats vid lägerelden beroende på årstid. En variation av tysthet, guidade mindfullness- och sinnesövningar, vandring, kartmaterial, bastubad. Tillkommer: Dryck till måltiderna och samtalscoaching om så önskas.

PRIS: 5495 SEK per person med helpension och i enkelrum

6. ELCYKLA I NORDINGRÅ Klimatsmart paket i hjärtat av världsarvet 2,5 dagar

I det här paketet får ni uppleva Höga Kustens storslagna landskap på ett hållbart och miljövänligt sätt från cykelsadeln när ni under drygt två dagar cyklar på vackra Nordingråhalvön, hjärtat av världsarvet. Resan hit går utmärkt med bil eller med tåg till exempelvis Kramfors eller Härnösand och därifrån tar ni ”Världsarvsbussen” till Nordingrå, en satsning på kollektivtrafik i länet till och från de mest attraktiva orterna och besöksmålen.

I kustsocknen Nordingrå är spåren från senaste istiden tydliga överallt i landskapet med bl.a. avsnörda havsvikar, kalottberg och klapperfält. Höga Kustens landskap är mycket kuperat jämfört med andra områden i Sverige, varför vi erbjuder cykelpaket med marknadens bästa cyklar, nämligen stabila, laddningsbara elcyklar som du cyklar många mil på utan att behöva ladda.  Turerna är dock inte mer ansträngande än att en normaltränad frisk person klarar av dem. Kombinera cyklingen med att uppleva konst, hantverk, kortare vandringar och storslagna toppturer längs vägen. Båda dagarna avslutas med en god middag och övernattning i avkopplande, genuin miljö. Måltider är i första hand är lokalproducerade med ekologiska ingredienser. Packning transporteras smidigt mellan era boenden. Kartmaterial ingår.

Dag 1

Dagen startar på Lappuddens Friluftscenter där ni hämtar ut era cyklar, får lunchpaket, kartor och den information ni behöver för dagens tur. Den här dagen kan ni ta det lugnt, och turen kantas av smultronställen längs vägen, först ett besök på konstnärsverkstaden och hantverksaffären ”Myller” i närbelägna byn ”Vännersta”.  Cykelturen går vidare längs med Vågsfjärden och når efter ca en halvmil stigen upp till berget och utsiktspunkten ”Rödklitten”. Berget är ett så kallat ”sydväxtberg” med intressant, för trakten ovanlig flora och på toppen av Rödklitten fanns under järnåldern (ca 500 e. Kr) en fornborg som troligtvis fungerat som bygdens försvar- och tillflyktsplats. Idag är spåren efter borgen ytterst få, men Länsstyrelsens skyltar beskriver var borgen funnits. Lunch eller fika kan intas med fantastisk utsikt från bergets topp. Därefter cyklar man vidare mot Häggvik och den numera framlidne konstnären Anders Åbergs livsverk, det unika utemuséet Mannaminne som är värt ett besök. Vid Mannaminne går också den branta stigen upp på berget ”Stortorget” med klassisk, storslagen vy över Trångsundet, Gaviksfjärden och byarna Häggvik och Sund.

Vidare väljer man skogsväg eller bilväg från Häggvik mot byn Björnås. Målet för dagen är en övernattning i tvåbäddsrum på Pelle Åbergsgården, en traditionell ångermanländsk gård i byn Björnås. Här har den lokala konstnärsfamiljen Åberg tidigare tillbringat sina somrar och nu drivs året runt-boende på gården med hållbarhet som ledstjärna.

 Middag avnjutes på restaurang Gårdsbutiken (White Guide) som ligger på kort cykelavstånd i byn Själand där du även kan köpa lokalproducerade delikatesser. Middagen inkluderar salladsbuffé, en valfri varmrätt, kaffe.

Önskas ytterligare en kvällsaktivitet kan en topptur till närliggande berget ”Själandsklinten” rekommenderas. Njut av kvällssol och fantastisk utsikt över skog, sjöar och hav. Har man tur kan man här få skåda purpurbräckan blomma.

Dag 2

Dagen startar med en ekologisk frukostkorg på en av gårdens uteplatser. Denna dag cyklar ni ca 3 mil på Nordingråhalvöns södra del. Lunchpaket och termos med varm dryck medföljer. Ert bagage transporteras till nästa boende. Cykelturen går längs kuperade, pittoreska vägar ut mot södra delen av Nordingråhalvön till Rotsidans naturreservat och de pittoreska fiskelägena Barsta och Bönhamn med sina sevärda gamla kapell och fiskebodar. Ingen annanstans i Sverige ligger de gamla fiskelägena så tätt som här i Världsarvet Höga Kusten. Rotsidans mäktiga naturreservat där de unika, slipade klipphällarna möter havets ständiga brus når ni genom en bred grusväg mellan byarna Barsta och Fällsvik. Vid Rotsidan kan man vandra både längs klipporna och på stigen som löper mellan Fällsvik och Barsta, och är det en solig och varm dag passar det utmärkt med ett dopp i havet. Här finns även grillplatser och toalett. Cykelfärden fortsätter förbi byarna Ådal och Sörle där landhöjningen syns tydligt mot berget Ringkallen. Cykelturen återknyts förbi Pelle Åbergsgården och vidare förbi byn Själand till det lokala konstgalleriet Orsta (öppet under högsommar), passerar den vackra Själandssjön och fortsätter cykelturen genom pittoreska byarna Orsta, Tollsätter och Salberg. Kanske har du turen att få besöka ljusstöperiet i Ulvik. Det mäktiga Omneberget vid byn Omne kan erbjuda en topptur med vandring eller ett bad vid Omnesjön. Därefter cyklar du tillbaka genom Bergsåker mot Vallen och besöker Nordingrå kyrka och kyrkoruin intill Vågsfjärden. Efter ytterligare ca 2,5 kilometer når du åter Lappuddens Friluftcenter där en övernattning i mysig stuga och en god tvårätters middag väntar (varmrätt, efterrätt samt kaffe).

Dag 3

Frukostbuffé, avfärd.

Pris: 3. 561:-/pers ( minst 2 personer)

Ingår: Boende 2 nätter i dubbelrum resp. dubbelstuga. 2 st frukost, 2 st lunch- och fikapaket, 2 st middagar,transport av bagage mellan boendena.cykelhyra inkl. hjälm, kartmaterial.

Tillkommer: Enkelrums-/enkelstugutillägg 395 kr/person, Dryck till måltiderna, entré till Mannaminne museum

7. VANDRA OCH ELCYKLA I NORDINGRÅ Klimatsmart paket i hjärtat av världsarvet 3 dagar

I det här paketet får ni uppleva Höga Kustens storslagna landskap på ett hållbart och miljövänligt sätt när ni under tre dagar vandrar och elcyklar på Nordingråhalvön, hjärtat av världsarvet. Ni vandrar och cyklar på egen hand utan guide. Resan hit går utmärkt med bil eller med tåg till exempelvis Kramfors eller Härnösand och därifrån tar ni ”Världsarvsbussen” till Nordingrå, en satsning på kollektivtrafik i länet till och från de mest attraktiva orterna och besöksmålen.

I Höga Kusten är spåren från senaste istiden tydliga överallt i landskapet med bl.a. avsnörda havsvikar, kalottberg och klapperfält och den kuperade terrängen krävande jämfört med andra områden i Sverige. Därför erbjuder vi nu cykelpaket med marknadens bästa cyklar, nämligen stabila, laddningsbara elcyklar som du cyklar många mil på utan att behöva ladda.  Turerna är dock inte mer ansträngande än att en normaltränad frisk person klarar av dem. Båda dagarna avslutas med en god middag och övernattning i avkopplande, genuin miljö. Måltider är i första hand är lokalproducerade med ekologiska ingredienser. Packning transporteras mellan era boenden. Kartmaterial ingår.

Dag 1

Paketet startar på natursköna Lappuddens Friluftscenter vid Vågsfjärden i Nordingrå dit ni kommer med eget transportmedel. Incheckning i stuga och start med biltransfer från Lappudden till Hörsång alternativt Eden på Höga Kusten ledens södra del. Lunchpaket medföljer. Ni vandrar på egen hand tillbaka till Lappudden. (2,2 mil alternativt ca 15 km).  Bagaget lämnar ni i stugan på Lappudden.

Oavsett vilken vandring ni väljer vandrar ni hela tiden helt nära havet och passerar storslagna  utsiktspunkter längs leden. Dagen avslutas med tvårättersmiddag (varmrätt, efterrätt samt kaffe), vedeldad bastu och övernattning i mysig stuga.

Dag 2

Ni börjar dagen med en traditionell, rejäl frukostbuffé. Den här dagen ägnas åt cykling ca 3 mil i vackra Nordingrå och ni får med er lunchpaket och termos med varm dryck från köket på Lappudden. Ert bagage transporteras till ert nästa boende. Cykelturen går via Häggvik och ett möjligt besök på konstnären Anders Åbergs utemuseum ”Mannaminne” i byn Häggvik, vidare på pittoreska vägar ut mot södra delen av Nordingråhalvön till Rotsidans naturreservat. Cykla genom Sörleviken där tydliga spår av landhöjningen syns längs havsviken och mot berget Ringkallen. Till Rotsidans naturreservat kommer ni genom att cykla en bred skogsväg som ligger mellan byarna Barsta och Fällsvik. Naturreservatet är väl skyltat från huvudvägen. Väl framme möter ni de unika klipporna och havets mäktiga brus, en oförglömlig upplevelse.

Ni cyklar åter upp till huvudvägen och fortsätter i riktning Barsta. Besök i fiskelägena Barsta och Bönhamn med sina sevärda gamla kapell och fiskebodar kan varmt rekommenderas. I Bönhamn finns också ett mysigt kafé sommartid i en av sjöbodarna. Därifrån går färden vidare längs den böljande vägen till målet för dagen, Pelle Åbergsgården, en traditionell ångermanländsk gård i byn Björnås, där  övernattning i tvåbäddsrum väntar. Här har den lokala konstnärsfamiljen Åberg tidigare tillbringat sina somrar och gården drivs nu som året runt-boende med hållbarhet som ledstjärna.

Middag avnjutes på närliggande restaurang Gårdsbutiken (White Guide) som ligger på kort cykel- och promenadavstånd i byn Själand där du även kan köpa lokalproducerade delikatesser. Middagen inkluderar salladsbuffé, en valfri varmrätt och kaffe.

Dag 3

Dagen startar med en ekologisk frukostkorg på en av gårdens uteplatser.

Denna dag väntar en kombination av vandring på den lokala Världsarvsleden (totalt ca 10 mil lång) och cykling. Den startar med att cykla en kort bit till Gårdsbutiken och där parkera cyklarna och vandra upp på berget Själandsklinten med kraftig stigning. Möjlighet finns att svalka sig och släcka törsten i källan på vägen upp. Både leden och den fina stugan på toppen sköts av en ideell förening bestående av boende i närheten. Lunchpaket medföljer.

När ni sett er mätta på den vidunderliga utsikten från toppen vandrar ni ner och tar er med cykel via det lokala konstgalleriet Orsta (som har öppet under högsäsong), passerar den vackra Själandssjön och fortsätter cykelturen genom pittoreska byarna Orsta, Tollsätter, Salberg. Möjlighet finns att besöka ljusstöperiet i Ulvik strax före bageriet i Omne. Det mäktiga Omneberget vid byn Omne erbjuder dagens andra topptur med vandring eller ett uppfriskande bad vid Omnesjön. Därefter cyklar du tillbaka genom Bergsåker mot Vallen, besöker Nordingrå kyrka och kyrkoruin vid Vågsfjärden och avslutar turen på Lappuddens friluftcenter.

Där väntar er packning och paketet avslutas.

Pris: 3. 750:-/pers ( minst 2 personer)

Ingår: Boende 2 nätter i dubbelrum resp. dubbelstuga,2 st frukost,2 st lunch- och fikapaket,2 st middagar ,transport av bagage mellan boendena, transport ut till start för vandring dag 1,cykelhyra inkl. hjälm, kartmaterial

Tillkommer: Enkelrums-/enkelstugutillägg 395 kr/person och natt, Dryck till måltiderna, Entré till Mannaminne museum

ELCYKELPAKET och KOMBINERAT ELCYKEL- och VANDRINGSPAKET SKER I SAMARBETE med Lappudden. Båda paketen kan bokas genom oss.