1. ELCYKLA I NORDINGRÅ Klimatsmart paket i hjärtat av världsarvet 2,5 dagar

I det här paketet får ni uppleva Höga Kustens storslagna landskap på ett hållbart och miljövänligt sätt från cykelsadeln när ni under drygt två dagar cyklar på vackra Nordingråhalvön, hjärtat av världsarvet. Resan hit går utmärkt med bil eller med tåg till exempelvis Kramfors eller Härnösand och därifrån tar ni ”Världsarvsbussen” till Nordingrå, en satsning på kollektivtrafik i länet till och från de mest attraktiva orterna och besöksmålen.

I kustsocknen Nordingrå är spåren från senaste istiden tydliga överallt i landskapet med bl.a. avsnörda havsvikar, kalottberg och klapperfält. Höga Kustens landskap är mycket kuperat jämfört med andra områden i Sverige, varför vi erbjuder cykelpaket med marknadens bästa cyklar, nämligen stabila, laddningsbara elcyklar som du cyklar många mil på utan att behöva ladda.  Turerna är dock inte mer ansträngande än att en normaltränad frisk person klarar av dem. Kombinera cyklingen med att uppleva konst, hantverk, kortare vandringar och storslagna toppturer längs vägen. Båda dagarna avslutas med en god middag och övernattning i avkopplande, genuin miljö. Måltider är i första hand är lokalproducerade med ekologiska ingredienser. Packning transporteras smidigt mellan era boenden. Kartmaterial ingår.

Dag 1

Dagen startar på Lappuddens Friluftscenter där ni hämtar ut era cyklar, får lunchpaket, kartor och den information ni behöver för dagens tur. Den här dagen kan ni ta det lugnt, och turen kantas av smultronställen längs vägen, först ett besök på konstnärsverkstaden och hantverksaffären ”Myller” i närbelägna byn ”Vännersta”.  Cykelturen går vidare längs med Vågsfjärden och når efter ca en halvmil stigen upp till berget och utsiktspunkten ”Rödklitten”. Berget är ett så kallat ”sydväxtberg” med intressant, för trakten ovanlig flora och på toppen av Rödklitten fanns under järnåldern (ca 500 e. Kr) en fornborg som troligtvis fungerat som bygdens försvar- och tillflyktsplats. Idag är spåren efter borgen ytterst få, men Länsstyrelsens skyltar beskriver var borgen funnits. Lunch eller fika kan intas med fantastisk utsikt från bergets topp. Därefter cyklar man vidare mot Häggvik och den numera framlidne konstnären Anders Åbergs livsverk, det unika utemuséet Mannaminne som är värt ett besök. Vid Mannaminne går också den branta stigen upp på berget ”Stortorget” med klassisk, storslagen vy över Trångsundet, Gaviksfjärden och byarna Häggvik och Sund.

Vidare väljer man skogsväg eller bilväg från Häggvik mot byn Björnås. Målet för dagen är en övernattning i tvåbäddsrum på Pelle Åbergsgården, en traditionell ångermanländsk gård i byn Björnås. Här har den lokala konstnärsfamiljen Åberg tidigare tillbringat sina somrar och nu drivs året runt-boende på gården med hållbarhet som ledstjärna.

 Middag avnjutes på restaurang Gårdsbutiken (White Guide) som ligger på kort cykelavstånd i byn Själand där du även kan köpa lokalproducerade delikatesser. Middagen inkluderar salladsbuffé, en valfri varmrätt, kaffe.

Önskas ytterligare en kvällsaktivitet kan en topptur till närliggande berget ”Själandsklinten” rekommenderas. Njut av kvällssol och fantastisk utsikt över skog, sjöar och hav. Har man tur kan man här få skåda purpurbräckan blomma.

Dag 2

Dagen startar med en ekologisk frukostkorg på en av gårdens uteplatser. Denna dag cyklar ni ca 3 mil på Nordingråhalvöns södra del. Lunchpaket och termos med varm dryck medföljer. Ert bagage transporteras till nästa boende. Cykelturen går längs kuperade, pittoreska vägar ut mot södra delen av Nordingråhalvön till Rotsidans naturreservat och de pittoreska fiskelägena Barsta och Bönhamn med sina sevärda gamla kapell och fiskebodar. Ingen annanstans i Sverige ligger de gamla fiskelägena så tätt som här i Världsarvet Höga Kusten. Rotsidans mäktiga naturreservat där de unika, slipade klipphällarna möter havets ständiga brus når ni genom en bred grusväg mellan byarna Barsta och Fällsvik. Vid Rotsidan kan man vandra både längs klipporna och på stigen som löper mellan Fällsvik och Barsta, och är det en solig och varm dag passar det utmärkt med ett dopp i havet. Här finns även grillplatser och toalett. Cykelfärden fortsätter förbi byarna Ådal och Sörle där landhöjningen syns tydligt mot berget Ringkallen. Cykelturen återknyts förbi Pelle Åbergsgården och vidare förbi byn Själand till det lokala konstgalleriet Orsta (öppet under högsommar), passerar den vackra Själandssjön och fortsätter cykelturen genom pittoreska byarna Orsta, Tollsätter och Salberg. Kanske har du turen att få besöka ljusstöperiet i Ulvik. Det mäktiga Omneberget vid byn Omne kan erbjuda en topptur med vandring eller ett bad vid Omnesjön. Därefter cyklar du tillbaka genom Bergsåker mot Vallen och besöker Nordingrå kyrka och kyrkoruin intill Vågsfjärden. Efter ytterligare ca 2,5 kilometer når du åter Lappuddens Friluftcenter där en övernattning i mysig stuga och en god tvårätters middag väntar (varmrätt, efterrätt samt kaffe).

Dag 3

Frukostbuffé, avfärd.

Pris: 3. 561:-/pers ( minst 2 personer)

Ingår: Boende 2 nätter i dubbelrum resp. dubbelstuga. 2 st frukost, 2 st lunch- och fikapaket, 2 st middagar,transport av bagage mellan boendena.cykelhyra inkl. hjälm, kartmaterial.

Tillkommer: Enkelrums-/enkelstugutillägg 395 kr/person, Dryck till måltiderna, entré till Mannaminne museum

2, VANDRA OCH ELCYKLA I NORDINGRÅ Klimatsmart paket i hjärtat av världsarvet 3 dagar

I det här paketet får ni uppleva Höga Kustens storslagna landskap på ett hållbart och miljövänligt sätt när ni under tre dagar vandrar och elcyklar på Nordingråhalvön, hjärtat av världsarvet. Ni vandrar och cyklar på egen hand utan guide. Resan hit går utmärkt med bil eller med tåg till exempelvis Kramfors eller Härnösand och därifrån tar ni ”Världsarvsbussen” till Nordingrå, en satsning på kollektivtrafik i länet till och från de mest attraktiva orterna och besöksmålen.

I Höga Kusten är spåren från senaste istiden tydliga överallt i landskapet med bl.a. avsnörda havsvikar, kalottberg och klapperfält och den kuperade terrängen krävande jämfört med andra områden i Sverige. Därför erbjuder vi nu cykelpaket med marknadens bästa cyklar, nämligen stabila, laddningsbara elcyklar som du cyklar många mil på utan att behöva ladda.  Turerna är dock inte mer ansträngande än att en normaltränad frisk person klarar av dem. Båda dagarna avslutas med en god middag och övernattning i avkopplande, genuin miljö. Måltider är i första hand är lokalproducerade med ekologiska ingredienser. Packning transporteras mellan era boenden. Kartmaterial ingår.

Dag 1

Paketet startar på natursköna Lappuddens Friluftscenter vid Vågsfjärden i Nordingrå dit ni kommer med eget transportmedel. Incheckning i stuga och start med biltransfer från Lappudden till Hörsång alternativt Eden på Höga Kusten ledens södra del. Lunchpaket medföljer. Ni vandrar på egen hand tillbaka till Lappudden. (2,2 mil alternativt ca 15 km).  Bagaget lämnar ni i stugan på Lappudden.

Oavsett vilken vandring ni väljer vandrar ni hela tiden helt nära havet och passerar storslagna  utsiktspunkter längs leden. Dagen avslutas med tvårättersmiddag (varmrätt, efterrätt samt kaffe), vedeldad bastu och övernattning i mysig stuga.

Dag 2

Ni börjar dagen med en traditionell, rejäl frukostbuffé. Den här dagen ägnas åt cykling ca 3 mil i vackra Nordingrå och ni får med er lunchpaket och termos med varm dryck från köket på Lappudden. Ert bagage transporteras till ert nästa boende. Cykelturen går via Häggvik och ett möjligt besök på konstnären Anders Åbergs utemuseum ”Mannaminne” i byn Häggvik, vidare på pittoreska vägar ut mot södra delen av Nordingråhalvön till Rotsidans naturreservat. Cykla genom Sörleviken där tydliga spår av landhöjningen syns längs havsviken och mot berget Ringkallen. Till Rotsidans naturreservat kommer ni genom att cykla en bred skogsväg som ligger mellan byarna Barsta och Fällsvik. Naturreservatet är väl skyltat från huvudvägen. Väl framme möter ni de unika klipporna och havets mäktiga brus, en oförglömlig upplevelse.

Ni cyklar åter upp till huvudvägen och fortsätter i riktning Barsta. Besök i fiskelägena Barsta och Bönhamn med sina sevärda gamla kapell och fiskebodar kan varmt rekommenderas. I Bönhamn finns också ett mysigt kafé sommartid i en av sjöbodarna. Därifrån går färden vidare längs den böljande vägen till målet för dagen, Pelle Åbergsgården, en traditionell ångermanländsk gård i byn Björnås, där  övernattning i tvåbäddsrum väntar. Här har den lokala konstnärsfamiljen Åberg tidigare tillbringat sina somrar och gården drivs nu som året runt-boende med hållbarhet som ledstjärna.

Middag avnjutes på närliggande restaurang Gårdsbutiken (White Guide) som ligger på kort cykel- och promenadavstånd i byn Själand där du även kan köpa lokalproducerade delikatesser. Middagen inkluderar salladsbuffé, en valfri varmrätt och kaffe.

Dag 3

Dagen startar med en ekologisk frukostkorg på en av gårdens uteplatser.

Denna dag väntar en kombination av vandring på den lokala Världsarvsleden (totalt ca 10 mil lång) och cykling. Den startar med att cykla en kort bit till Gårdsbutiken och där parkera cyklarna och vandra upp på berget Själandsklinten med kraftig stigning. Möjlighet finns att svalka sig och släcka törsten i källan på vägen upp. Både leden och den fina stugan på toppen sköts av en ideell förening bestående av boende i närheten. Lunchpaket medföljer.

När ni sett er mätta på den vidunderliga utsikten från toppen vandrar ni ner och tar er med cykel via det lokala konstgalleriet Orsta (som har öppet under högsäsong), passerar den vackra Själandssjön och fortsätter cykelturen genom pittoreska byarna Orsta, Tollsätter, Salberg. Möjlighet finns att besöka ljusstöperiet i Ulvik strax före bageriet i Omne. Det mäktiga Omneberget vid byn Omne erbjuder dagens andra topptur med vandring eller ett uppfriskande bad vid Omnesjön. Därefter cyklar du tillbaka genom Bergsåker mot Vallen, besöker Nordingrå kyrka och kyrkoruin vid Vågsfjärden och avslutar turen på Lappuddens friluftcenter.

Där väntar er packning och paketet avslutas.

Pris: 3. 750:-/pers ( minst 2 personer)

Ingår: Boende 2 nätter i dubbelrum resp. dubbelstuga,2 st frukost,2 st lunch- och fikapaket,2 st middagar ,transport av bagage mellan boendena, transport ut till start för vandring dag 1,cykelhyra inkl. hjälm, kartmaterial

Tillkommer: Enkelrums-/enkelstugutillägg 395 kr/person och natt, Dryck till måltiderna, Entré till Mannaminne museum

ELCYKELPAKET och KOMBINERAT ELCYKEL- och VANDRINGSPAKET SKER I SAMARBETE med Lappudden. Båda paketen kan bokas genom oss.