Kultur och konstpalett

Ett helpensionspaket för konst och kulturälskaren

Nordingrå i Världsarvet i Höga Kusten har fångat generationer av konstnärer med den branta kustlinjen, långa havsvikar, små sjöar som omringas av rik flora, pittoreska små byar längs slingrande vägar. Konstnärer som Thage Nordholm, Johan Lundgren, Helmer Osslund, Pelle Åberg och sonen Anders Åberg har verkat i Nordingrå. Idag finns många aktiva konstnärer av båda kön, musiker, konsthantverkare inom olika konst och kulturformer. Det finns ett antal ateljér, gallerier, muséer och kulturhistoriska platser att besöka där vissa har öppet åretrunt och andra är säsongsöppna.

Du får uppleva dagar som ger en variation inom konst, kultur, natur, smaker med utgångspunkt från en kulturhistorisk gård. Kanske roas du själv av någon uttrycksform och vill få tips på motiv i naturen med palett eller kamera? Det finns många pärlor att dela.

3 DAGARS HELPENSIONSPAKET

Ingår (se även informationen genom att klicka här Paket )

  • 3 upplevelsedagar där paketet startar kl 9.00
  • 3 övernattningar i dubbelrum inkl. lakan/ handdukar/morgonrock och tofflor till låns
  • 2 två rätters middagar på restaurang
  • 1 matig delikatessbricka från populära Mjälloms tunnbröd och deli som levereras en kväll till boendet
  • 3 frukost ingredienser i kylen
  • 3 lunch- och fika
  • Bastu, dusch i separat byggnad
  • Karta och personligt utformade tips och turer utifrån intressen och anpassade rutter beroende på väder och förutsättningar
  • Tillkommer dryck till middagarna och samtliga biljetter för besöken du väljer att göra, hyra elcykel
  • Utflykterna gör du med egen bil eller med hyrd elcykel då utflykterna i första hand är i Nordingråområdet

Vi samverkar med restaurangerna Gårdsbutiken som är Whiteguide-nominerade flera år i rad och utsedda till årets entreprenörer 2021 av Landsbyggare. Restaurang Fiskarfänget vid Norrfällsviken och restaurang Skutskepparen vid Fiskebyn Barsta. Värdshuset Mannaminne som vår gård har en historisk koppling till samt hotell Björkudden och hotell Höga Kusten som ligger intill Höga Kusten bron. Den populära och matiga delikatessbrickan från Mjälloms tunnbröd och deli är ett uppskattat middagsalternativ för dig som vill avnjuta middagen i boendet efter en hel upplevelsedag. (Gårdsbutiken, Högbondens Fyr, Körningsgården och kaféet intill Nordingrå Konstby har olika öppettider under säsongen).Restaurang Gårdsbutiken och Värdshuset Mannaminne ligger på promenadavstånd från oss längs Björnåsleden som ingår i Världsarvsledens system.

I år finns möjlighet att äta lunch på Värdshuset Mannaminne, men de kan tyvärr inte arrangera middagar.

PRIS 5895 sek /person

Många väljer att boka en anslutande natt hos oss inför 3 upplevelsedagar. Vi kan gå igenom paketet med er i lugn och ro på kvällen så ni är väl förberedda inför era upplevelser som startar nästa morgon. Anslutande natt 670 kr / person inkl. frukostingredienser i kylen.

DAG 1

Första upplevelsedagen startar med en förmiddagstur till mäktiga Rotsidan. Naturreservatet på 10 min bilavstånd från oss med en magisk strandsträcka som bjuder på vackra vyer och möjlighet till ett dopp i havet. Lunchen och eftermiddagen tillbringas på Mannaminne som ligger i Häggvik. Ett museum och ett allkonstverk med mycket att dela och berätta. Ett livsverk som skapades av konstnären Anders Åberg och drivs vidare av en stiftelse. Dagen avslutas uppe på Stortorget, berget med den bekanta vyn från TV 4. Till kvällens middag rekommenderar vi den matiga delikatessbrickan från Mjälloms tunnbröd och Deli som du njuter av på gårdens uteplats eller inne i stugan.

DAG 2

inleds med en utflykt till fiskebyn Bönhamn eller Barsta. Många vackra motiv och kulturhistoria att fånga. En kortare promenad längs en naturstig möjlig för den som önskar. Vidare kan ni välja en båttur och enklare lunch på ön Högbonden (öppet sommartid) med magiska vyer över horisonten.

Alternativt en tur till Nordingrå Konstby med möjlighet till möten med olika uttryck och konstnärer i deras verkstad. Lunch äter du i konstbyn och åker sedan vidare till Körningsgården där konstnärer mötts ända sedan Prins Eugens tid och där bla Lars Lerin med sällskap spelade in en del av sin senaste programserie. Möjlighet finns att besöka ytterligare ateljéer eller andra kulturhistoriska platser i området före middagen. Den avnjuts sedan på populära Gårdsbutiken i Nordingrå. Gårdsbutiken har en egen tillverkning av sylt, saft och en trevlig butik med lokalt hantverk. Promenera gärna runt sjön och besök Ateljé Orsta som tillhör våra favoriter och har öppet 6 veckor varje sommar.

DAG 3

Här har vi gjort två valmöjligheter för den tredje upplevelsedagen. Möjlighet att välja båda finns genom välja fyra upplevelsedagar.

Mot Ångermanälvens kulturhistoriska spår och smaker

En tur upp längs Ångermanälvens stränder där du kan uppleva kulturhistoria allt från medeltida borg och häxprocesserna i Häxmuséet i Prästmon, flera vackra kyrkor som t e x Ytterlännes gamla kyrka, minnen från flottning vid Sandslån och lokal whiskytillverkning hos High Coast Whisky och till minnesmonumentet vid Ådalen 31 intill vackra Sandöbron.

Mot Skuleområdet:

En utflykt blandat med vyer, naturupplevelser och Höga Kustens varumärken som Docksta sko, handgjorda praliner, Mjälloms delikatessbutik och Fjällrävens outlet något norrut från Skuleområdet. Kanske blir det ett besök med linbana till Skulebergets topp, ett besök i Naturrum med utställning om landhöjningen. Kanske en tur till Slåttdalsskrevan som blir en halv vandringsdag.( vi har många vandringstips att ge som passar vana och ålder).

Lunchen den tredje dagen tar ni med efter att ha förberett med ingredienser i samband med frukost. Avnjuts när hungern slår till, var du än befinner dig.

Middagen äter ni till vyn av Höga Kusten bron på någon av restaurangerna Hotell Björkudden eller Hotell Höga Kusten. På vägen tillbaka kan vi tipsa om en vacker slingrig väg med många vackra vyer. Efter en god nattssömn och flera dagars upplevelser är dags att bege sig vidare.
För er som vill uppleva båda dagarnas alternativ går det självklart att lägga till ett dygn i paketet.

BOKNING Ett personligt bemötande är viktigt, skicka oss ett mejl till info@pelleabergsgarden.se eller ring 070-780 33 22 / 076-946 81 84 så ordnar vi resten tillsammans!

OBS! Reservation för ev. ändringar med tanke på öppettider och säsong

Ankomst: Med egen bil eller med tåg till Härnösand/ Kramfors och därifrån med hyrbil eller bussfärd till Nordingråvallen / Ullånger ( hämtning från busstationen kan ordnas mot en avgift).