Vandringspaket med helpension hösten 2020: paket röd och gul

September och oktober är ljuvliga månader att vandra längs Världsarvsleden. Våra klimatsmarta vandringspaket är mycket uppskattade och självklart välkomnar vi par och mindre sällskap att njuta av hösten i Höga Kusten. Hösten som årstid erbjuder en fantastisk färgprakt, gott om svamp, bär, många naturupplevelser, ett skönt lugn längs lederna och en vilosam och fridfull stämning i vår lugna oas. Alla vandringar sker i Nordingrå i varierad terräng där du får uppleva traktens karaktäristiska natur. För oss är det viktigt att höra vad Ni vill uppleva, vilken erfarenhet ni har och kan anpassa turerna utifrån det.

Det som skiljer paketen är i första hand på vilket sätt ni väljer äta. I övrigt är grundstrukturen densamma med 2 vandringsdagar med transfer till fiskeläget Bönhamn eller Barsta, 2 övernattningar med helpension i dubbelrum i vårt stora gårdshus. Ateljéstugan är också tillgänglig för paketen september ut.

Våra höstpaket med helpension i höstens färger:

  1. Vandringspaket röd : 3 495 kr per person 2 vandringsdagar, 2 lunch- och fikapaket, en två rätters middag på restaurang, en middag på gården som du själv tillagar med lokala råvaror och färdigt recept , 2 övernattningar i dubbelrum inkl. lakan/ handdukssätt, 2 frukost med ingredienser färdigt i kylen samt bastu. Transfer till vandring, karta och tydlig introduktion av vandringsturerna
  2. Vandringspaket gul: 3 995 kr per person 2 vandringsdagar, 2 frukost färdigt i kylen, 2 lunch och fikapaket, 1 två och 1 trerättersmiddag på två olika lokala restauranger, 2 övernattningar i dubbelrum inkl. lakan/ handdukssätt och bastu. Transfer till vandring, karta och tydlig introduktion av vandringsturerna.

Tillkommer: dryck till middagar, ev. transport till restaurang om du inte åker egen bil, ev. hämtning från buss/ tåg.

Möjliga tillägg till paketet:

  • Extranatt före vandringspaketet 800 kr per rum
  • En ytterligare vandringsdag med alla måltider 1500 kr
  • En ytterligare elcykeldag med alla måltider 2000 kr
  • Guidad tur av vår Höga Kustenexpert och samarbetspartner Bengt Wallin
  • Whiskyprovning på Länsmansgården i samband med middag
  • Guidad visning av Mannaminne
  • Fackelvandring en kväll i tystnad
  • Sinnesvandring i skogen före frukost

Våra prioriteringar och samarbeten

Vi lägger stor vikt på det personliga bemötandet och hoppas du finner ett välgörande lugn hos oss. Vi prioriterar ekologiska och lokalproducerade varor, samarbeten med lokala producenter, -guider, -restauranger. Hos oss har vi riktigt sköna svanenmärkta sängar för vila mellan turerna, möjlighet att bada bastu, tända en lägereld i vår utenaturplats eller tända kaminen inne i det fullt utrustade köket.

Lappuddens friluftscenter, Gårdsbutiken och Värdshuset Mannaminne som vi samarbetar med under sommaren är givna samarbetspartners likaså andra medlemsföretagen inom Destination Nordingrå ekonomisk förening där vi är medlemmar.

Restauranger som vi samarbetar med under höst, vinter, vår:

Länsmansgården i Lugnvik, Restaurang Björkudden, Norrfällsvikens rum och kök, Värdshuset Mannaminne och Skutskepparen. ( Gårdsbutiken har stängt denna period).

Vandringspaket med helpension röd och gul

Dag 1 startar kl 9. 00 med kort introduktion och utdelning av kartmaterial på Pelle Åbergsgården samt transfer till startplatsen i Bönhamn eller Barsta för dagens vandringstur. Ni får med lunch- och fikapaket. Turen är mellan 10- 13 km längs Världsarvsleden men kan anpassas efter erfarenhet och önskemål.

Ena kvällen äter ni middag på en lokal restaurang i trakten och den andra kvällen tillagar ni middag på egen hand i köket eller över öppen eld på vår utenaturplats med färdigt recept och lokala råvaror eller väljer du paketet orange, blir det en ny smakupplevelse i en annan restaurang.

Dag 2 startar efter du har njutit av frukosten vars ingredienser finns färdiga i er kyl och med förberett din lunchpaket som finns redo i kylen. Därefter går vi igenom dagens tur längs Världsarvsleden och ni får skjuts ut till startpunkten för paketets andra tur där tydliga spår av landhöjningen finns t e x vid Rotsidan eller i Ringkallen om du föredrar den turen som är mellan 10- 13 km.

Efter dagens tur är det dags att summera dagen och njuta av en god middag och sedan en god nattsömn. Efter frukost är det dags att ge sig av efter minnesvärda vandringsdagar och en skön vistelse i vår lugna oas.

Förslag på vandringsrutter: Dag 1: sträckan ca 11 km medel

Transport av värdparet till fiskeläget Bönhamn med fiskekapell, sjöbodar. Du vandrar vidare mot Älgsjö och första toppturen till Älgsjöberget med magisk utsikt till Högbonden och Ulvön mm. Vandringen fortsätter vidare genom Edsätterfjärden och sedan upp till Själandsklintens topp med utsikt över hav, skogar och sjöardärefter en kort vandring direkt till Pelle Åbergsgården genom Björnåsleden.

Dag 2: alt 1 medel ca 15 km

Du vandrar direkt från gården över berget till Friluftsmuseet Mannaminne och njuter av museet mångfaldiga utbud av kulturhistoria skapad av konstnären Anders Åberg vars pappa var Pelle Åberg. Vår gård finns b l a att beskåda som miniatyr på jordbruksmuséet på Mannaminne. Även en topptur väntar denna dag till Stortorget vars vy många har skådat av på TV 4 reklam de senaste åren. Därefter kan du välja att fortsätta en rundtur runt Ringkallen där b la en geologisk trappa finns att beskåda samt Sörleviken som ännu så länge är en smal havsvik men i framtiden förvandlas till en sjö.

Dag 2: alt 2 lätt/ medel ca 15 km

Start med transfer av värdparet till fiskebyn Barsta. Där kan du beskåda den gamla 1600 – tals fiskekapellet som är unika i området. Sedan en lättare vandring i Rotsidans naturreservat med blandning av skog och strand. Du kan avnjuta en skön lunchpaus vid havet eller sittandes vid eldningsplatsen längs den kilometerlånga stranden med tydliga spår av landhöjningen och ett ständigt brusande hav. Turen fortsätter till Fällsvikshamn och tillbaka till Fällsvik där ett litet minimuseum om bygden finns samt en populär loppis på högsommartiden. Hemfärd längs vägen tillbaka till byn Björnås där en mäktig vy med Ringkallen med klapperfält högt upp ovanför den avlånga Sörleviken med den ångermanländska landskapet med kor och hästar. Total vandringssträcka två dagar är 26 km.