Vandringspaket med helpension i Höga Kusten hösten 2021

September t o m november är ljuvliga månader att vandra längs Världsarvsleden och som kan utökas med upplevelser även i Skuleskogens naturreservat/ Skuleberget med extra dag. Våra klimatsmarta vandringspaket är mycket uppskattade och självklart välkomnar vi par och mindre sällskap att njuta av hösten i Höga Kusten. Hösten som årstid erbjuder en fantastisk färgprakt, gott om svamp, bär, många naturupplevelser, ett skönt lugn längs lederna och en vilosam och fridfull stämning i vår lugna oas. Alla vandringar där transfer till vandring ingår sker i Nordingrå i varierad terräng där du får uppleva traktens karaktäristiska natur. För oss är det viktigt att höra vad Ni vill uppleva, vilken erfarenhet ni har och kan anpassa turerna utifrån det.

Det som skiljer paketen är i första hand om du väljer två vandringsdagar i Nordingrå med transfer till fiskeläget Bönhamn och Barsta eller lägga till en till två dagars vandringsturer till Skuleskogens naturreservat med mäktiga Slåttdalsskrevan och/ eller Skuleberget dit du tar dagsutflykter på egen hand med drygt 30 min bilresa från oss med helpension Vandringspaket 3 dagar eller Vandringspaket 4 dagar

Vandringspaket höst 3 995 kr per person 2 vandringsdagar, 2 frukost färdigt i kylen, 2 lunch och fikapaket, 1 två och 1 trerättersmiddag på två olika lokala restauranger, 2 övernattningar i dubbelrum i gårdshuset eller ateljéstuga inkl. lakan/ handdukssätt och bastu. Transfer till vandring, karta och tydlig introduktion av vandringsturerna.

Tillkommer: dryck till middagarna, transport till restaurang, transport till/från buss/ tåg. Ateljéstugan med två bädddar är tillgänglig för paketen till mitten av oktober.

Möjliga tillägg till paketet:

  • Extranatt före vandringspaketet 620 kr per person inkl. frukostingredienser
  • Tre eller fyra dagars vandringspaket
  • En ytterligare elcykeldag med alla måltider 2000 kr
  • Guidad tur av Höga Kusten Walkabout
  • Whiskyprovning på Länsmansgården i samband med middag
  • Guidad visning av Mannaminne
  • Fackelvandring i tystnad genom skogen på kvällen

Våra prioriteringar och samarbeten

Vi lägger stor vikt på det personliga bemötandet och hoppas du finner ett välgörande lugn hos oss. Vi prioriterar ekologiska och lokalproducerade varor, samarbeten med lokala producenter, -guider, -restauranger. Hos oss har vi riktigt sköna svanenmärkta sängar för vila mellan turerna, möjlighet att bada bastu, tända en lägereld vid vår utenaturplats eller tända kaminen inne i det fullt utrustade köket.

Lappuddens friluftscenter, Gårdsbutiken och Värdshuset Mannaminne som vi samarbetar med under sommaren liksom de andra medlemsföretagen inom Destination Nordingrå ekonomisk förening.

Restauranger som vi samarbetar med under höst, vinter, vår: Restaurang Björkudden, Norrfällsvikens rum och kök, Hotell Höga Kusten och Länsmansgården i Lugnvik , Skutskepparn.

Vandringspaket med helpension röd och gul

Dag 1 startar kl 9. 00 med kort introduktion och utdelning av kartmaterial på Pelle Åbergsgården samt transfer till startplatsen i Bönhamn eller Barsta för dagens vandringstur. Ni får med lunch- och fikapaket. Turen är mellan drygt 13 km längs Världsarvsleden men kan anpassas efter erfarenhet och önskemål.

Ena kvällen äter ni middag på en lokal restaurang i trakten och den andra kvällen tillagar ni middag på egen hand i köket eller över öppen eld på vår utenaturplats med färdigt recept och lokala råvaror eller väljer du paketet orange, blir det en ny smakupplevelse i en annan restaurang.

Dag 2 startar efter du har njutit av frukosten vars ingredienser finns färdiga i er kyl och med förberett din lunchpaket som finns redo i kylen. Därefter går vi igenom dagens tur längs Världsarvsleden och ni får skjuts ut till startpunkten för paketets andra tur där tydliga spår av landhöjningen finns vid Rotsidan eller på Ringkallen om du föredrar den turen som är drygt 13 km.

Efter dagens tur är det dags att summera dagen och njuta av en god middag och en god nattsömn. Efter frukost är det dags att ge sig av efter minnesvärda vandringsdagar och förhoppningsvis en skön vistelse. Välkommen tillbaka!

Förslag på vandringsrutter: Dag 1: sträckan ca 13 km medel

Transport av värdparet till fiskeläget Bönhamn med fiskekapell, sjöbodar. Du vandrar vidare mot Älgsjö och första toppturen till Älgsjöberget med magisk utsikt till Högbonden och Ulvön mm. Vandringen fortsätter vidare intill Edsätterfjärden och sedan upp till Själandsklintens topp med utsikt över hav, skogar och sjöardärefter en kort vandring direkt till Pelle Åbergsgården via Björnåsleden.

Dag 2: alt 1 medel ca 15 km

Du vandrar direkt från gården över berget till Friluftsmuseet Mannaminne och njuter av det rika utbudet av kulturhistoria skapat av konstnären Anders Åberg vars pappa var Pelle Åberg. Vår gård finns att beskåda som miniatyr på jordbruksmuséet på Mannaminne. Även en topptur väntar denna dag till Stortorget vars vy många har sett som pausbild på TV 4 de senaste åren. Därefter kan du välja att fortsätta en rundtur runt berget Ringkallen där en geologisk trappa finns att beskåda samt Sörleviken som ännu så länge är en smal havsvik men i framtiden kommer snöras av till en sjö på grund av landhöjningen.

Dag 2: alt 2 lätt/ medel ca 15 km

Start med transfer av värdparet till fiskebyn Barsta. Där kan du beskåda den gamla 1600 – tals fiskekapellet som är unika i området. Sedan en lättare vandring i Rotsidans naturreservat med blandning av skog och strand. Du kan avnjuta en skön lunchpaus vid havet eller sittandes vid eldningsplatsen längs den kilometerlånga stranden med tydliga spår av landhöjningen och ett ständigt brusande hav. Turen fortsätter till Fällsvikshamn och tillbaka till Fällsvik där ett litet minimuseum om bygden finns samt en populär loppis på högsommaren. Vägen tillbaka till byn Björnås går med en mäktig vy av berget Ringkallen med klapperfält högt upp ovanför den avlånga Sörleviken. Ett typiskt och kuperat ångermanländskt landskap med kor och hästar. Total vandringssträcka två dagar är 28 km.