Vandringspaket höst med helpension i Höga Kusten

1-8 personer

September till november är ljuvliga månader att vandra i Höga Kusten. Våra klimatsmarta vandringspaket är mycket uppskattade både av erfarna vandrare och nybörjare. Turerna går längs den välskötta Världsarvsleden och kan utökas med upplevelser i Skuleskogens nationalpark och Skuleberget.

Vi välkomnar mindre sällskap att njuta av hösten i Höga Kusten i vår lugna oas. Årstiden erbjuder en fantastisk färgprakt, svamp, bär, mäktiga naturupplevelser och ett skönt lugn längs lederna. Personlig genomgång av turerna och transfer till vandringsstart inom Nordingrå ingår. Turerna är valda för att uppleva traktens karaktäristiska natur med både höjder, hav, skog och en levande landsbygd. För oss är det viktigt med det personliga bemötandet där vi hör vad Ni vill uppleva,vilken erfarenhet ni har och anpassar turerna utifrån det.

Höstens vandringspaket har två vandringsdagar längs Världsarvsleden i Nordingrå. Det är möjligt att lägga till eller byta ut vandringsdag till Skuleskogens nationalpark med mäktiga Slåttdalsskrevan och/eller Skuleberget dit ni tar er på egen hand med drygt 30 min bilresa. Möjlighet finns också att förlänga vistelsen med 1 till flera dagar : Vandringspaket 3 dagar eller Vandringspaket 4 dagar

Lokala smakupplevelser och samarbeten är en viktig del i helpensionspaketen. I höstpaketen erbjuder vi två valmöjligheter till middagsupplevelser:

 • två tvårätters middagar på restaurang eller
 • en två rätters middag på restaurang och en delikatessbricka från 1923 Mjälloms tunnbröd och deli som levereras till boendet

Vandringspaket höst 4995 kr per person 2 vandringsdagar start kl 9.00

 • 2 dagars frukostingredienser färdigt i kylen
 • 2 välkomponerade och matiga ingredienser till lunchpaket
 • 2 fikapaket
 • 2 tvårättersmiddagar på två olika lokala restauranger eller
 • 1 två rättes middag på restaurang och en delikatessbricka från Mjälloms tunnbröd och deli som middag i boedet.
 • 2 övernattningar i dubbelrum i Gårdshuset eller Ateljéstuga inkl. sänglinne, handduksset, morgonrock och bastubad.
 • Transfer till vandring, karta och tydlig introduktion av er individuella vandringstur.

Tillkommer: dryck till middagarna, transport till restaurang, transport till/från buss .

Möjliga tillägg till paketet:

 • Anslutande natt före vandringspaket 770 kr per person inkl. frukostingredienser
 • Extra vandringsdag: se Tre eller fyra dagars vandringspaket
 • Hyra kajak eller elcykel
 • Guidad visning av Mannaminne
 • Fackelvandring i tystnad genom skogen på kvällen med lägereldsupplevelse
 • Enkelrumstillägg

Våra prioriteringar och samarbeten

Vi lägger stor vikt på det personliga bemötandet och hoppas du finner ett välgörande lugn hos oss. Vi prioriterar ekologiska och lokalproducerade varor, samarbeten med lokala producenter, guider och restauranger. Hos oss har vi sköna svanenmärkta sängar för vila mellan turerna, möjlighet att bada bastu, tända en lägereld vid vår utenaturplats eller tända kaminen inne i det fullt utrustade köket i gårdshuset.

Restauranger som vi samarbetar med under höst, vinter, vår: Restaurang Björkudden, Hotell Höga Kusten, Skutskepparn, 1923 Mjälloms Tunnbröd och Deli.

Vandringsdagarna höst med helpension

Dag 1 startar kl 9.00 med kort introduktion och utdelning av kartmaterial på Pelle Åbergsgården samt transfer till startplatsen i Bönhamn, Barsta, Omne för dagens vandringstur. Ni har med er lunch- och fikapaket som ni iordningställer själva av färdiga ingredienser i kylen. Turen är ca 15 km längs Världsarvsleden och kan anpassas efter erfarenhet och önskemål.

Middagar äter ni hos våra samarbetspartners med lokala smaker dit ni reser med egen bil 10-35 min. En av middagarna kan ni få hemlevererad till gården som matig delikatessbricka.

Dag 2 startar efter du har njutit av frukosten och med förberett lunchen enligt recept. Vi går igenom dagens tur längs Världsarvsleden och ni får skjuts ut till startpunkten för paketets andra tur där tydliga spår av landhöjningen finns vid Rotsidans naturreservat.

Möjlighet finns även att uppleva Omneberget, Ringkallen eller Rödklitten dit vi ordnar transfer och vandrar i egen takt tillbaka till Pelle Åbergsgården.

Efter dagens tur är det dags att njuta av en god middag med lokala smaker och en skön nattsömn. Efter frukost ger ni er vidare efter en förhoppningsvis fin vistelse.

Välkommen tillbaka!

Förslag på vandringsrutter: Dag 1: sträckan ca 15 km medel

Transport av värdparet till fiskeläget Bönhamn med fiskekapell, sjöbodar. Vandringen inleds med Blåa stigen. Du vandrar vidare mot Älgsjö och första toppturen till Älgsjöberget med magisk utsikt till Högbonden och Ulvön mm. Vandringen fortsätter intill Edsätterfjärden och sedan upp till Själandsklintens topp med flera utsiktsplatser över hav, skogar och sjöar. Turen avslutas med ett besök på Gårdsbutikens självbetjäning och kort vandring tillbaka till Pelle Åbergsgården via Björnåsleden.

Dag 2: alt 1 medel ca 15 km

Start med transfer till fiskebyn Barsta. Inledningsvis kan ni beskåda ett 1600 – tals fiskekapell med unika originalmålningar och sedan njuta av en lättare vandring i genom skog till Rotsidans naturreservat. Rotsidan som är en av traktens största sevärdheter med en drygt 4,5 km lång strandsträcka av klipphällar och fält av klappersten. Njut av en skön lunchpaus vid havet eller sittandes vid eldningsplatsen längs den kilometerlånga stranden med tydliga spår av landhöjningen och ett ständigt brusande hav. Turen fortsätter till Fällsvikshamn och tillbaka till Fällsvik där ett litet minimuseum om bygden finns. En skön vandring på skogsväg och sista biten längs landsväg med en mäktig vy av berget Ringkallen ovanför den avlånga havsviken Sörleviken. Ett typiskt och kuperat ångermanländskt landskap med kor och hästar. Total vandringssträcka två dagar är 30 km.

Dag 2: alt 2 medel ca 15 km

Du vandrar direkt från gården över berget till Friluftsmuseet Mannaminne och njuter av det rika utbudet av kulturhistoria skapat av konstnären Anders Åberg vars pappa var Pelle Åberg. Vår gård finns att beskåda som en modellbygge på jordbruksmuséet på Mannaminne. Även en topptur väntar denna dag till Stortorget vars vy många har sett som pausbild på TV 4 de senaste åren. Därefter kan du välja att fortsätta en rundtur runt berget Ringkallen där en geologisk trappa finns att beskåda samt Sörleviken som ännu så länge är en smal havsvik men i framtiden kommer snöras av till en sjö på grund av landhöjningen.