CYKLA I HÖGA KUSTEN Elcykla i Nordingrå klimatsmart paket i hjärtat av världsarvet

Ett lokalt samarbete

Vi har ett väletablerad samarbete med Lappuddens friluftscenter med gemensamt elcykelpaket med helpension. Vi två samverkar även med Norrfällsvikens rum och kök där vi har ett till gemensamt paket. Båda paketen finns beskrivna här nedan.

ELCYKLA I NORDINGRÅ Klimatsmart paket i hjärtat av världsarvet 3 dagar i samarbete med Lappudden friluftscenter och Pelle Åbergsgården

I det här paketet får ni uppleva Höga Kustens storslagna landskap på ett hållbart och miljövänligt sätt från cykelsadeln när ni under drygt 3 dagar cyklar på vackra Nordingråhalvön, hjärtat av världsarvet. Resan hit går utmärkt med bil eller med tåg till Kramfors eller Härnösand och därifrån anslutande buss till Nordingrå.

I Nordingrå med omnejd är spåren från senaste istiden tydliga överallt i landskapet med bl.a. avsnörda havsvikar, kalottberg och klapperfält. Höga Kustens landskap är mycket kuperat jämfört med andra områden i Sverige, varför vi erbjuder cykelpaket med marknadens bästa cyklar, nämligen stabila, laddningsbara elcyklar som du cyklar många mil på utan att behöva ladda. Turerna är dock inte mer ansträngande än att en normaltränad frisk person klarar av dem. Cykling sker längs byns vägar och inte längs vandringslederna. Självklart kan ni även medta egen cykel om ni föredrar det.

Kombinera cyklingen med att uppleva konst, hantverk, kortare vandringar och storslagna toppturer längs vägen. Alla dagarna avslutas med en god middag och övernattning i avkopplande, genuin miljö. Måltiderna är i första hand  lokalproducerade med ekologiska ingredienser. Er packning transporteras mellan boenden.

Elcykla i Nordingrå 2-8 personer

Ankomstdag Incheckning i er stuga på Lappuddens Friluftscenter från em.Lappudden har en spännande historia som gammal samisk boplats och var fram till början av 1960-talet ett jordbruk, vackert beläget på en udde vid sjön Vågsfjärden. Platsen drivs sedan 2008 i privat regi. 2-rätters middag avnjutes i den nybyggda matsalen.

Dag 1 Ni börjar dagen med en frukostbuffé och hämtar ni ut era elcyklar, får lunch-och fikapaket, kartor och den information ni behöver för dagens tur. Ni cyklar idag söderut mot vackra Norabygden med vackert jordbrukslandskap och flackare terräng än i Nordingrå. Möjlighet att besöka Nora kyrka och ta ett uppfriskande dopp vid den stora sjön ”Storsjöns” badplats. Rundturen leder er tillbaka till Lappudden där en varm, vedeldad bastu, 2-rätters middag och övernattning väntar. Total sträcka ca 4 mil.

Dag 2 Frukostbuffé. Den här dagen fortsätter ni cykelupplevelsen genom att följa sjön Vågsfjärden, som är en avsnörd havsvik. Ni får med er lunch- och fikapaket i ryggsäcken. Turen kantas av smultronställen längs vägen i form av konsthantverk och ”Rödklittens utsiktsberg” med intressant historia där ni har möjlighet att göra en kortare vandring upp på toppen. Ni cyklar vidare mot byn Häggvik och den numera framlidne konstnären Anders Åbergs livsverk, det unika friluftsmuséet Mannaminne. Vid Mannaminne går också den branta stigen upp på berget ”Stortorget” med klassisk, storslagen vy över Trångsundet, ett typexempel på avsnörd havsvik i spåren av landhöjningen.

Vidare går färden mot byn Björnås som är målet för dagen med boende i tvåbäddsrum på Pelle Åbergsgården. Här har Anders Åberg tidigare tillbringat sina uppväxtsomrar och hans far var Stockholmskonstnären Pelle Åberg. Gården drivs av ett före detta Stockholmspar Fredrik och Mirja med hållbarhet som ledstjärna årets alla månader. Ert bagage transporteras och finns på plats vid er ankomst.

2 rätters middag avnjutes på restaurang Gårdsbutiken (White Guide och årets entreprenör Landsbyggare) som ligger på kort cykelavstånd i byn Själand där du även kan köpa lokalproducerade delikatesser. Önskas ytterligare en kvällsaktivitet kan en topptur till närliggande berget ”Själandsklinten” rekommenderas. Njut av kvällssol och fantastisk utsikt över skog, sjöar och hav.

Dag 3 Dagen startar med att i egen takt förbereda en ekologisk frukost, -lunch och fika av färdigförberedda ingredienser som går att njuta på en av gårdens uteplatser eller inomhus. Denna dag cyklar ni ca 3 mil på Nordingråhalvöns södra del och har med er lunchpaket och termos. Cykelturen går längs kuperade, pittoreska vägar ut mot södra delen av Nordingråhalvön till Rotsidans naturreservat och de pittoreska fiskelägena Barsta och Bönhamn med sina sevärda gamla kapell och fiskebodar. Ingen annanstans i Sverige ligger de gamla fiskelägena så tätt som här i Världsarvet Höga Kusten. Är det en solig och varm dag passar det utmärkt med ett dopp i havet. Här finns även grillplatser och toalett.

Cykelfärden fortsätter och passerar bl.a. Nordingrås högsta berg ”Ringkallen” innan ni når fiskebyn Barsta där en tvårättersmiddag på Skutskepparn bjuds. Därefter tar ni er tillbaka på cykel den korta biten till Pelle Åbersgården.

Dag 4 Efter frukosten cyklar ni tillbaka till Lappuddens Friluftscenter där cyklarna återlämnas tillbaka senast kl 9.30. Värdparet på Pelle Åbergsgården levererar tillbaka ert bagage till Lappudden.

Pris per person: 7 545 kr per person inkl. tre dagars hyra av elcykel

INGÅR: Boende 4 nätter med helpension: 4 två rätters middagar, 4 frukost, 3 lunch och fikapack, bastubad, transport av bagage mellan boenden, kartmaterial, elcyklar, hjälm, lås. Dryck till middagarna och ev. entré till Mannaminne tillkommer

BOKNING Ett personligt bemötande är viktigt, skicka oss ett mejl till info@pelleabergsgarden.se eller ring 070-780 33 22 / 076-946 81 84 så ordnar vi resten tillsammans!

Detta paket kan bokas hos båda aktörer.

Enkelrumstillägg 395 kr/ person.